Jessica den Outer
31 March 2023
Amsterdam

Lieve Aarde,

Bewondering. Ontzag. Liefde. Dat is wat ik voel voor jou. Je bent de moeder van alle wezens op aarde: je voedt en verzorgt, brengt leven mee en trekt leven aan. En dat al miljoenen jaren. Als ik even uitzoom is het overweldigend en nauwelijks in woorden te vatten hoe bijzonder het leven hier op deze planeet is.

Maar als ik aan jou denk, komen er ook gevoelens van pijn, verdriet, en schuld omhoog. Het spijt mij, wat wij jou hebben aangedaan. Aandoen, nog iedere dag. De mens behandelt jou als een object – iets wat we kunnen gebruiken, uitbuiten en uitputten, voor ons eigen gewin. We vinden onszelf belangrijk genoeg om rechten te geven, maar erkennen die van jou niet.

Sinds er leven op aarde is – dus allang voor de mens en ook zonder de mens – bestaat, gedijt, groeit, floreert en leeft de natuur. Het zijn de natuurlijke rechten van de aarde om te bestaan. Het uitgangspunt van het rechtssysteem moeten de wetten van de aarde zijn, zei grondlegger van de rechtsfilosofie van de aarde (Earth Jurisprudence) Thomas Berry. Ze beheersen het leven op de planeet en daaruit zouden menselijke wetten moeten worden afgeleid. Inheemse volkeren snappen dat al. De mens is een integraal onderdeel van de natuur, en staat er niet buiten. In hun talen, gewoonten en bestuurssystemen wordt zichtbaar dat de natuur de ordening van het leven reguleert. Om de gezondheid en het welzijn van mens en planeet te behouden, moeten mensen zich aanpassen aan de dynamiek van de natuur.

Het is hoog tijd voor het erkennen van de Rechten voor de Natuur, of beter gezegd: Rechten voor Moeder Aarde. Niet alleen de mens, maar ook de rest van de natuur heeft fundamentele rechten die nodig zijn om de cycli, structuur, functies en evolutionaire processen van deze aarde te behouden en te respecteren.

Nog niet overal is dit besef doorgedrongen. Het spijt het mij dat we jouw natuurlijke bestaansrecht nog niet voldoende erkennen en respecteren.

Maar wat ik wel kan doen, Lieve Aarde, is mij blijven inzetten voor jouw groene toekomst. Voor de planeet, voor toekomstige generaties van al het leven op aarde. Niet alleen de mens heeft een bestaansrecht op deze bijzondere planeet. Met deze brief dus gelijk een belofte om mij te blijven inzetten voor de erkenning van jouw fundamentele rechten.

Liefs,
Jessica den Outer