Jos Willemsen
4 January 2024
Middelburg

Lieve Aarde,

Jouw natuur, het weefsel waarin wij leven het lijkt zo kwetsbaar, zo delicaat, zo wordt het toch steeds beschreven. Als een kwetsbare balans die we maar beter niet verstoren. En het vinden en herstellen van die balans, het wordt als één van de voornaamste opgaven van deze tijd begrepen.

Het is een oefening die vraagt ook de belangen van andere soorten mee te wegen. En de belangen van jouw zeeën, jouw gebergten en jouw rivieren. Maar gelijktijdig ook de belangen van andere mensen, de belangen van andere landen en zo de belangen van andere meningen.

En ondertussen verandert het leven in een razend tempo. En in die voortdurende verandering kan het niet anders dan dat het punt van die balans steeds weer ergens anders ligt. Het vinden van die balans, het lijkt wel een ‘kat-en muis spel’ waarin niemand die bestemming ooit zal vinden.

Maar ondertussen stroomt er ook een beekje. Door het eeuwig rondtollende water zijn er verschillende holtes in het gesteente uitgesleten.
De gesteentes, ze zijn als kristal.

En ook het donkergroene gebladerte is kristal. En de lichtbundels doorheen het gebladerte zijn kristal. Het water dat langs de rotsen en mijn benen klotst is kristal. Het dikke mos dat op de rotsen groeit is kristal. Het gillen van de kinderen is kristal. Het plezier in hun ogen is kristal. De witte steentjes die ze uit het water voor mij opduiken…
Het is allemaal kristal

Lieve Aarde, ik kijk zo uit naar de tijd waarin jouw natuur niet langer als kwetsbaar balancerend begrepen wordt, maar we die begrijpen als super krachtig en creërend.

Het helpt mij zo aan jouw kristallen levensvuur te denken, het helpt mij zo te bedenken hoe wij jouw levensvuur steeds hoger kunnen opstoken, simpel door aan de vruchtbaarheid van jouw aarde bij te dragen.

Het helpt mij zo te bedenken dat daar geen afzonderlijke maar wel gemeenschappelijke belangen in liggen, dat daar de vreugde ligt.

En het helpt mij te bedenken dat we daarin door alles wat leeft geholpen worden en de bestemming dáárin kunnen vinden.

Ik groet het vuur in jou

Ik voed het vuur in jou

Jos