Kees Klomp
30 March 2023
Drouwen

Knowing that you love the earth changes you,
activates you to defend and protect and celebrate.
But when you feel that the earth loves you in return,
That feeling transforms the relationship from a one-way street to a sacred bond.

Robin Wall Kimmerer

Lieve aarde,

Weet u het nog? Die prachtige, zonnige junidag in 2006?

Samen met mijn vrouw en kinderen hadden wij de knoop doorgehakt en de moed bij elkaar geraapt om te emigreren in eigen land, en ons huis in Heemstede te verruilen voor een boerderij in Drouwen. We genoten zo van de natuur in Drenthe als we daar waren op vakanties of in weekenden, dat we besloten om daar middenin te willen wonen en leven.

Terwijl mijn vrouw in Heemstede bleef om de kinderen te begeleiden bij hun laatste schooldag aldaar, reed ik ’s morgens vroeg mee met de verhuizers naar Drouwen. Toen de verhuizers onze spullen neer hadden gezet, besloot ik een wandelingetje te maken in onze nieuwe leefomgeving. Ik liep naar het natuurgebied Drouwenerzand; onze nieuwe ‘achtertuin’. Ik was helemaal alleen en liep over het zandpad dwars door de hei. Na een paar minuten lopen zag ik een bankje en besloot daar even op te gaan zitten om te genieten van het natuurschoon. Toen ik eenmaal zat werd ik stiller en rustiger dan ik ooit daarvoor geweest was. En opeens viel het me op dat er overal om mij heen leven was. Overal waar ik keek zag ik insecten vliegen of kruipen. Over was er leven. Het was zó mooi.

En toen gebeurde het…

Ik werd overvallen door een diep gevoel van dankbaarheid. Terwijl de tranen spontaan over mijn wangen liepen, voelde ik iets wat ik nooit eerder had gevoeld. Ik voelde me thuis. Drouwen was niet langer gewoon een mooie plek waar ik in een huis ging wonen; het was de plek waar ik voor het eerst in mijn leven thuiskwam.

U, lieve aarde heette mij die dag welkom. U liet mij die dag voor het eerst merken dat ik niet alleen zielsveel van u houd, maar dat u ook van mij houd. Het besef dat wij een relatie hebben, heeft mijn leven voor eeuwig veranderd.

Dank. Dank. Dank.

Liefs, Kees.